Ο Γιάννης Πάριος παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινότανε η έκφραση της λέξης «αγάπη» και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους.
Σήμερα ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις πιο πολλές χιλιάδες δίσκους σε πωλήσεις (όλοι του σχεδόν οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι) και αυτό είναι μια συνεχής ανοδική πραγματικότητα.
Ο Πάριος γεννήθηκε το 1946 σ’ένα κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο. Πάντα λέει ότι το «πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο» ( και έχει πάει σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου δίνοντας κονσέρτα) «είναι η Πάρος». Έτσι από την αγάπη του γι’αυτό το νησί, το όνομά του έγινε Πάριος .
Αν προσπαθήσει λοιπόν κάποιος να αναλύσει το «φαινόμενο Πάριος» για την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο και για τις εκατοντάδες χιλιάδων πωλήσεις δίσκων ίσως να μην δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι όλα αυτά οφείλονται στην διαρκή ανησυχία του Πάριου, να βρίσκει στίχους και μουσική που να εξελίσσουν αυτόν προσωπικά σαν άνθρωπο, την τέχνη του, και ακόμα τα τραγούδια του αυτά να μπορούν να υπάρχουν μέσα στο χρόνο. Οι περισσότερες ώρες του είναι δουλειά, και μάλιστα με πολύ αφοσίωση και σεβασμό στη δουλειά.
Έτσι λοιπόν, το μεγάλο του ταλέντο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι οι λόγοι που ο Πάριος κατάφερε να οριοθετήσει το ερωτικό τραγούδι, που αναγνωρίστηκε πλατειά, να τραγουδιέται απ’ όλους και η δημοτικότητά του συνεχώς να αυξάνεται. Και είναι ο Πάριος από τους πολύ λίγους τραγουδιστές που δεν χρειάζεται την τρέχουσα δισκογραφική επιτυχία του για να υπάρχουν τα τραγούδια του στα χείλη μας.
Ένα από τα μεγάλα πιστεύω του Πάριου γύρω από το τραγούδι είναι κι αυτό: Το τραγούδι όπου κι αν γεννηθεί, όπου κι αν υπάρξει (Γαλλία, Ιταλία κλπ) ανήκει σε όλο τον κόσμο (γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της μουσικής: η μουσική δεν έχει σύνορα). Μ’ αυτό λοιπόν το πιστεύω ο Γιάννης Πάριος γίνεται ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που ηχογραφεί το 1976 το τραγούδι του Alain Barriére “Tu t’en vas” με ελληνικούς στίχους («Τώρα πια»). Το τραγούδι σημειώνει μεγάλη επιτυχία – πρωτόγνωρη επιτυχία για εκείνα τα χρόνια – αλλά γίνεται και η αρχή ώστε η «ξένη» μελωδία να τραγουδιέται στην Ελλάδα από τους περισσότερους έλληνες.
Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Έτσι λοιπόν, ο Πάριος ξεκινώντας από την Ελλάδα, τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.